A méregtelenítés titkai
Tiszta testben ép lélek!

 

vegyi anyagok Az adalékanyagokat eredetileg négy nagy csoportba osztották:


  • színezékek, tartósítószerek,
  •  állományjavítók, 
  • végül pedig az antioxidánsok,
  • később kiegészült az édesítőszerekkel és az ízfokozókkal.

  Néhányat közülük kiemelek. Az adalékanyag és az élelmiszer-összetevő fogalma sokszor keveredik egymással. Holott az összetevők az élelmiszer-alapanyagok természetes komponenseit fedik, míg az adalékok olyan anyagok, amelyek nem eredeti előfordulási környezetükben, hanem onnan kiragadva vagy mesterségesen létrehozva, a gyártás folyamán kerülnek az élelmiszerekbe. Alkalmazásukat az indokolja, hogy kedvezően befolyásolják az adott élelmiszer minőségét, érzékszervi, úgynevezett belső tulajdonságait, táplálkozási értékeit, eltarthatóságát. Csak akkor indokolt adalékok használata, ha a fogyasztói igények kielégítése más módon nem valósítható meg. Jelenleg 20 adaléktípust tartanak számon Magyarországon. A közhiedelemmel ellentétben csak kisebb részük mesterséges, laboratóriumban előállított anyag. Többségük a természetben előforduló vegyület. 

Az ipar egyre inkább ezeket igyekszik használni a szintetikusokkal szemben. Különösen igaz ez a színezékekre és aromákra.

 

 Antioxidánsok:

leves, antioxidáns  Az antioxidánsok úgy növelik az eltarthatóságot, hogy késleltetik az élelmiszerek kémiai oxidáció okozta romlását (pl. a zsírok avasodását, a gyümölcsök megbarnulását). Ezek az adalékok tehát kiegészítik a mikroorganizmusok okozta romlást gátló tartósítószerek hatását. Felhasználási területük: zacskós levesek, rágcsálnivalók, margarinok, majonéz, rágógumi, olajok, pékáruk, fagylalt, marcipán stb. 

Az antioxidáns anyagok az oxidáció okozta romlás mint a zsírok avasodása és antioxidánsa színváltozások megakadályozásával meghosszabbítják az élelmiszerek eltarthatóságát. Sok természetes eredetű, biotechnológiailag vagy kémiai úton előállított anyag tartozik e csoportba. Széles körben alkalmazott adalékok a C- és E- vitamin szintetikusan előállított formái.

 

Szám: Név: Miben található: Hatásai:

E-220

Kén-dioxid pezsgő, fehér bor, szárított gyümölcsök, lekvárok rosszullét, fejfájás, anyagcsere-, idegrendszeri zavar.
E-310 Propil-gallát marcipán, nugát, rágcsálnivalók, zacskós levesek ellenálló képesség csökkenése.
E-312 Dodecil-gallát zacskós levesek, szószok bőr-, idegérzékenység, gyomor és bélirritáció.
E-320 Butil-hidroxi-anizol, BHD rágcsálni való termékeket védi az ízhibáktól, javítja a marcipán, nugát és máktöltelék eltarthatóságát koleszterin-károsító, allergén, karcinogén (májrák), vesekárosító.

 

Tudd meg hogyan szabadulhatsz meg ezekről a káros anyagoktól!

 

Csomagológázok:
 

Hajtó- és csomagológázok azok a levegőtől eltérő gázok, amelyeket az élelmiszer betöltése előtt, alatt vagy után vezetnek be az élelmiszer csomagolásába, illetve azok a levegőtől eltérő gázok, amelyek az élelmiszert a csomagolóeszközből kiszorítják.
 

Szám: Név: Miben van: Hatásai:
E-290 Szén-dioxid szinte mindenben az emésztést lassítja, puffaszt.
E-938 Argon  konzervek  allergia, fejfájás.

 

Csomósodásgátlók:

csomósodásgátló Csomósodást és lesülést gátló anyagok csökkentik az élelmiszer önálló részeinek egymáshoz tapadását, gátolják az élelmiszer részecskéinek vízfelvételét, elválasztják az elemi szemcséket egymástól.

 

Édesítőszerek:
 

cukor, édesítőszer Az élelmiszerek édes ízének kialakítására vagy asztali édesítőszerként használják. Elsősorban a diabetikus és "light" termékek édesítésére alkalmazzák őket. Általánosan elterjedt nézet, hogy az édesítőszerek segítségével egy csapásra le lehet fogyni. Ez nem így van, sőt a szerek pont a túlsúlyosoknak okoznak problémát.


Szám: Név: Miben van: Hatásai:
E-950 Aceszulfám-K Ligh-t termékekben fejfájást, kábultságot, emlékezetkiesést, látászavarokat, rendkívüli aktivitást, rosszullétet és allergiás reakciók
E-951 Aszpartám Ligh-t termékek fejfájást, kábultságot, emlékezetkiesést, látászavarokat, rendkívüli aktivitást, rosszullétet és allergiás reakciók
E-952 Ciklaminsav, ciklamátok cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerekben bekerülhet a méhlepénybe és az anyatejbe, károsítja a herét és a spermiumokat, hólyagdaganat.
E-954 Szaharin cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerekben a szacharin bizonyos gyógyszerekkel, ill. környezetkárosító anyaggal kapcsolatba kerülve károsíthatja a hólyag nyálkahártyáját, hólyagrákot is okozhat.

 

Van kiút?

 

Ízfokozók:

ízfokozók Ízfokozók azok az anyagok, amelyek erősítik az élelmiszerek meglevő ízét és zamatát, elnyomják az ízbeli hibákat, és állandósítják az élelmiszer ízét. Növelhetik élvezeti értékét, de túlfogyasztásra is ingerelhetnek. Ezek az adalékanyagok főleg olyan termékek eladhatóságát segítik, amelyek az ízüket, aromájukat kedvezőtlenül befolyásoló (rossz) nyersanyagból vagy technológiával készültek.
 

Szám: Név: Miben van: Hatásai:
E-620 Glutaminsav húskészítményekhez adagolják depresszió, étvágynövelő, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szapora szívverés, elhizás
E-621 Nátrium-glutamát húskészítményekhez adagolják depresszió, étvágynövelő, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szapora szívverés


Szabadulj meg a mesterséges adalékanyagok káros hatásaitól!

 

 

Végezd el a Méregtelenítő programot!

 

 

 

©COPYRIGHT 2009. Sz.E. Pécs. Minden jog fenntartva. A Dianetika, a Szcientológia és az L. Ron Hubbard név védjegyek, melyek az RTC tulajdonában vannak, használatuk engedéllyel történik. A Szcientológia alkalmazott vallási filozófia.

 7621, Pécs, Zrínyi u. 5. Mobil: 70/434-7541

Honlapkészítés